Jawapan: Cumi, dalam bentuk tulen, boleh menjadi mesra keto, tetapi gaya hidangan biasa di Malaysia mungkin tidak. Kandungan karbohidrat yang tinggi dalam kaedah penyediaan roti biasa dan digoreng sering melebihi had karbohidrat ketat diet keto.
Walaupun cumi itu sendiri rendah karbohidrat, penyediaan popular Malaysia selalunya termasuk roti:
- Kandungan karbohidrat yang tinggi: Satu hidangan 100g cumi mengandungi 26.19g karbohidrat, yang tinggi untuk diet ketogenik yang biasanya mengehadkan pengambilan karbohidrat harian kepada 20-50g.
- Kaedah memasak penting: Walaupun cumi secara semula jadi rendah dalam karbohidrat, kandungan karbohidratnya boleh meningkat secara drastik apabila dilapisi tepung roti dan digoreng, gaya hidangan biasa di Malaysia.
- Kandungan protein dan lemak: Cumi mempunyai kandungan protein sederhana iaitu 12.31g setiap 100g dan kandungan lemak yang agak rendah iaitu 10.15g. Ini menjadikannya kurang sesuai untuk keto, yang menekankan pengambilan protein tinggi lemak dan sederhana.
- Pertimbangkan alternatif: Untuk menjadikan cumi mesra keto, pertimbangkan untuk memanggang atau menumisnya dengan lemak sihat seperti minyak zaitun atau mentega, dan elakkan daripada membuat roti.
- Berhati-hati dengan karbohidrat tersembunyi: Walaupun dalam hidangan yang kelihatan mesra keto, karbohidrat tersembunyi boleh didapati dalam sos dan perapan, jadi sentiasa semak bahan-bahannya.
Ingat, kunci kepada diet keto yang berjaya ialah memilih makanan yang tinggi lemak, sederhana dalam protein, dan sangat rendah karbohidrat. Oleh itu, walaupun cumi boleh masuk ke dalam diet keto apabila disediakan dengan betul, cara penyajian tradisional Malaysia mungkin tidak.
Fakta pemakanan
Saiz Hidangan100g
- Jumlah per hidanganKalori249.31
- % Nilai harian *
- Jumlah lemak
10.15g
16%
- Lemak tepu 0.93g 5%
- Kolestrol 134.4mg 45%
- natrium 176.5mg 8%
- Potasium 183.24mg 6%
- Jumlah karbohidrat
26.19g
9%
- Serat 0.93g 4%
- Gula 0.09g
- Protein 12.31g 25%
* Nilai Harian % memberitahu anda berapa banyak nutrien dalam hidangan makanan menyumbang kepada diet harian. 2,000 kalori sehari digunakan untuk nasihat pemakanan am.