Jawapan: Ya, kiwi boleh dimasukkan ke dalam diet ketogenik, tetapi secara sederhana kerana kandungan karbohidratnya. Walaupun ia mengandungi beberapa gula, kandungan seratnya yang tinggi boleh mengimbangi ini.
Tumpuan utama diet ketogenik adalah pada lemak tinggi, protein sederhana dan pengambilan karbohidrat yang sangat rendah, dan memandangkan ini, kiwi masih boleh dinikmati sebagai sebahagian daripada perjalanan keto anda:
- Kandungan Karbohidrat: Kiwi mempunyai jumlah kandungan karbohidrat sekitar 14.66 g setiap 100g, iaitu jumlah yang sederhana. Oleh itu, adalah penting untuk mengehadkan pengambilan anda dan tidak mengambilnya dalam kuantiti yang banyak.
- Tinggi dengan Serat: Pada bahagian yang lebih cerah, kiwi mengandungi serat makanan yang tinggi, dengan 3g setiap 100g. Serat pemakanan dikurangkan daripada jumlah karbohidrat untuk mengira karbohidrat bersih, yang mana anda harus menjejaki keto.
- Kandungan Gula: Kiwi memang mengandungi jumlah gula yang cukup (sekitar 8.99 g setiap 100g), tetapi ingat, matlamat keseluruhan keto adalah untuk kekal di bawah had karbohidrat harian tertentu, bukan untuk mengelakkan semua karbohidrat dan gula sepenuhnya.
- Rendah Lemak: Kiwi rendah lemak (0.52 g setiap 100g), yang tidak menjadikannya buah keto yang ideal, tetapi ia masih boleh dimasukkan ke dalam diet anda dalam bahagian terkawal.
- Kiraan Kalori: Dengan hanya 61 kcal setiap 100g, kiwi boleh menjadi pilihan yang sangat baik untuk mereka yang mengamalkan diet keto terhad kalori.
Ingat, kunci kepada diet keto yang berjaya adalah kesederhanaan dan keseimbangan. Jika anda menggemari kiwi, anda pastinya masih boleh menikmatinya dalam perjalanan keto anda – cuma perlu berhati-hati dengan saiz bahagian.
Fakta pemakanan
Saiz Hidangan100g
- Jumlah per hidanganKalori61
- % Nilai harian *
- Jumlah lemak
0.52g
1%
- Lemak tepu 0.03g 1%
- Kolestrol 0mg 0%
- natrium 3mg 1%
- Potasium 312mg 9%
- Jumlah karbohidrat
14.66g
5%
- Serat 3g 12%
- Gula 8.99g
- Protein 1.14g 3%
* Nilai Harian % memberitahu anda berapa banyak nutrien dalam hidangan makanan menyumbang kepada diet harian. 2,000 kalori sehari digunakan untuk nasihat pemakanan am.