Jawapan: Ya, labu memang mesra Keto. Dengan kiraan karbohidrat yang rendah dan kalori yang minimum, mereka menjadikan tambahan yang sihat kepada diet Keto anda.
Diet ketogenik terutamanya memberi tumpuan kepada pengambilan lemak tinggi, protein sederhana dan karbohidrat yang sangat rendah, dan perlu diingat bahawa labu selaras dengan garis panduan ini:
- Rendah Karbohidrat: Jumlah kandungan karbohidrat dalam 100g labu hanyalah 3.69g, iaitu dalam julat mesra keto. Ingat, matlamat diet keto adalah untuk mengehadkan pengambilan karbohidrat harian anda kepada 20-50g.
- Tinggi dalam Serat Pemakanan: Dengan 1.2g serat makanan setiap 100g, labu boleh membantu anda kenyang tanpa karbohidrat tambahan. Lebih-lebih lagi, serat makanan dikurangkan daripada jumlah karbohidrat untuk mendapatkan karbohidrat bersih, yang merupakan perkara penting dalam diet keto.
- Kandungan Lemak yang Diabaikan: Labu mempunyai hampir sifar kandungan lemak, pada hanya 0.02g setiap 100g. Ini membolehkan lebih fleksibiliti dalam memasukkan lemak sihat daripada sumber lain dalam diet anda.
- Rendah Kalori: Dengan hanya 15 kcal setiap 100g, labu adalah makanan rendah kalori yang boleh membantu menguruskan pengambilan kalori harian anda, walaupun dalam diet keto.
- Kaya dengan Potassium: Diet ketogenik kadangkala boleh menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit dalam badan anda. Dengan 170mg kalium setiap 100g, labu boleh membantu menambah elektrolit dan memastikan badan anda berfungsi secara optimum.
Oleh itu, labu boleh menjadi tambahan yang bagus kepada pelan makan keto anda kerana kandungan karbohidratnya yang rendah, rendah kalori dan serat yang tinggi, bersama-sama dengan keupayaannya untuk membantu mengekalkan keseimbangan elektrolit.
Fakta pemakanan
Saiz Hidangan100g
- Jumlah per hidanganKalori15
- % Nilai harian *
- Jumlah lemak
0.02g
1%
- Lemak tepu 0g 0%
- Kolestrol 0mg 0%
- natrium 2mg 1%
- Potasium 170mg 5%
- Jumlah karbohidrat
3.69g
2%
- Serat 1.2g 5%
- Protein 0.6g 2%
* Nilai Harian % memberitahu anda berapa banyak nutrien dalam hidangan makanan menyumbang kepada diet harian. 2,000 kalori sehari digunakan untuk nasihat pemakanan am.