Jawapan: Mentega kacang jif boleh dianggap mesra keto, tetapi dengan beberapa tempahan. Kandungan lemak tinggi dan rendah karbohidrat menjadikannya sesuai, tetapi kehadiran gula mungkin membimbangkan.
Walaupun kesesuaiannya dari segi makronutrien, kemasukan gula tambahan dalam mentega kacang Jif mungkin menimbulkan cabaran kepada mereka yang mengikuti diet ketogenik dengan ketat:
- Tinggi Lemak: Mentega kacang Jif mempunyai kandungan lemak yang tinggi, dengan 49.54g setiap 100g, menjadikannya sumber tenaga yang berpotensi untuk mereka yang mengamalkan diet keto, yang menekankan penggunaan lemak.
- Sederhana dalam Protein: Dengan 21.93g protein setiap 100g, ia boleh menyumbang kepada keperluan protein harian anda tanpa membebankan makro anda, kerana protein yang berlebihan boleh menendang anda daripada ketosis.
- Rendah Karbohidrat: Jumlah kandungan karbohidrat ialah 23.98g setiap 100g, iaitu rendah berbanding kebanyakan makanan lain. Walau bagaimanapun, karbohidrat bersih (jumlah karbohidrat tolak serat) adalah kira-kira 18.28g, yang merupakan jumlah yang besar untuk diet keto.
- Kehadiran Gula: Satu bidang yang menjadi perhatian ialah kandungan gula. Pada 6.5g setiap 100g, ia bukanlah jumlah yang besar, tetapi ia boleh bertambah dengan cepat jika anda mengambil banyak mentega kacang Jif dalam satu hari.
- Natrium dan Kalium: Kandungan natrium dan kalium dalam mentega kacang Jif boleh membantu menambah elektrolit, yang sering berkurangan semasa diet keto akibat peningkatan kehilangan air.
Kesimpulannya, walaupun mentega kacang Jif boleh dimakan secara sederhana pada diet ketogenik, adalah penting untuk menjejaki saiz bahagian anda kerana kandungan gulanya.
Fakta pemakanan
Saiz Hidangan100g
- Jumlah per hidanganKalori588
- % Nilai harian *
- Jumlah lemak
49.54g
77%
- Lemak tepu 9.52g 48%
- Kolestrol 0mg 0%
- natrium 476mg 20%
- Potasium 592mg 17%
- Jumlah karbohidrat
23.98g
8%
- Serat 5.7g 23%
- Gula 6.5g
- Protein 21.93g 44%
* Nilai Harian % memberitahu anda berapa banyak nutrien dalam hidangan makanan menyumbang kepada diet harian. 2,000 kalori sehari digunakan untuk nasihat pemakanan am.