Resepi Roti Yis Keto
Hidangan
18
hidanganMasa persediaan
2
jam30
minitMasa memasak
40
minitKalori
1517
kcalini resipi hebat untuk roti yis keto membuat roti ketogenik yang sangat hampir dengan roti biasa dan sangat rendah karbohidrat (hanya 2.2 g setiap keping).
bahan-bahan
1/2 cawan Serat Oat (41g)
2/3 cawan Makanan Biji Rami (70g)
1 1/4 cawan Vital Wheat Gluten (190g)
1 sudu kecil Garam (6g)
0-4 sudu besar serbuk Pemanis (0 – 60g)
1/2 sudu kecil Xanthan Gum (2.5g)
1 cawan air (240ml)
1 sudu besar yis segera (8g)
1 sudu kecil Madu (7g)
2 biji Telur (dipukul sedikit)
2 sudu besar Mentega yang telah dilembutkan (30g)
Arah
- Menyediakan Doh
- Dalam mangkuk adunan, masukkan semua bahan kering kecuali yis. (01:57-02:00)
- Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan yis ke dalam air. Kacau hingga sebati dengan yis. (03:35-03:40)
- Tambah 1 sudu kecil madu ke dalam campuran yis dan air. Kacau sehingga madu larut sepenuhnya. (05:00-05:04)
- Dalam pengadun berdiri, masukkan yis, madu, dan campuran air, dua telur yang dipukul ringan, dan mentega. (05:26-05:31)
- Masukkan bahan kering ke dalam pengadun berdiri. Gaul sehingga bahan sebati sepenuhnya. (05:47-05:51)
- Uli doh menggunakan cangkuk penguli pengadun berdiri selama lebih kurang 7 minit. (06:58-07:02)
- Membakar Roti
- Panaskan ketuhar anda kepada 375 darjah Fahrenheit. (12:24-12:26)
- Letakkan doh dalam loyang roti dan tutup dengan bungkus plastik. (10:10-10:14)
- Biarkan doh mengembang dalam persekitaran yang hangat dan lembap (seperti ketuhar gelombang mikro dengan semangkuk air panas) selama kira-kira 2 jam. (11:12-11:15)
- Keluarkan bungkus plastik dan bakar doh dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 25 minit. (13:04-13:06)
- Keluarkan roti dari ketuhar dan biarkan ia sejuk sebelum dihiris. (14:26-14:28)
Video Resipi
Nota
- Sila ambil perhatian bahawa resipi ini menggunakan pengadun berdiri untuk menguli doh. Jika anda tidak mempunyai pengadun berdiri, anda boleh menguli doh dengan tangan, tetapi ia akan mengambil masa yang lebih lama. Jika anda mempunyai mesin roti, disyorkan untuk menggunakannya kerana ia memudahkan proses.