Troli Anda

Soalan? Hubungi kami +60 7559 1153

Resepi Satay Ayam Keto & Kuah Kacang

Keto Satay Ayam Kuah Kacang

Hidangan

4

hidangan
Masa persediaan

40

minit
Masa memasak

1

jam 
Kalori

520

kcal

Sate Ayam Keto dengan Kuah Kacang ialah adaptasi rendah karbohidrat daripada hidangan Melayu klasik. Ia menampilkan lidi ayam yang diperap digandingkan dengan sos kacang berkrim dan dihidangkan bersama nasi mampat. Resipi ini memenuhi keperluan mereka yang mengamalkan diet keto sambil mengekalkan rasa tradisional masakan.

Resipi Asal: https://www.youtube.com/watch?v=yZaPZJmI8AI

bahan-bahan

  • Sos Kacang
  • 2 sudu besar minyak masak/minyak kelapa

  • 3 sudu besar ikan bilis

  • 4 biji bawang merah

  • 1 ulas bawang putih

  • 1 sudu besar pes cili

  • 4 sudu besar Mentega Kacang

  • Air mengikut keperluan

  • Titisan Stevia (mulakan dengan beberapa titis, kemudian rasa dan tambah lagi jika perlu)

  • Garam secukup rasa

  • Perap Ayam
  • 2kg daging ayam, potong dadu

  • 4 biji bawang besar

  • 1 mentol bawang putih

  • 4 batang serai, hiris nipis

  • 5 inci halia

  • 2 sudu besar biji adas

  • Serbuk kunyit

  • 1 sudu besar garam

  • 100gm Erythitol

  • Lidi sate mengikut keperluan

  • Minyak untuk memanggang

  • Nasi Impit
  • 50gm kubis

  • 200ml santan kotak

  • 1 cawan air

  • 1 paket serbuk Agar-agar

Arah

  • Kuah kacang:
  • Tumis ikan bilis, bawang merah dan bawang putih bersama minyak masak atau kelapa hingga naik bau.
  • Masukkan pes cili dan teruskan menumis sehingga pecah minyak.
  • Masukkan Peanut Butter dan air secukupnya. Kacau hingga sebati.
  • Perasakan dengan Stevia Drops dan garam. Rasa dan sesuaikan jika perlu.
  • Perapan ayam:
  • Blend bawang besar, bawang putih, serai, halia, biji adas, dan serbuk kunyit dengan sedikit air hingga rata.
  • Gaulkan ayam yang dipotong dadu dengan bahan yang telah dikisar.
  • Masukkan garam dan Erythitol. Gaul sebati.
  • Biarkan ayam perap semalaman.
  • Lidi ayam pada batang sate dan panggang dengan minyak sehingga masak.
  • Nasi Impit:
  • Rebus kobis bersama santan kotak dan air.
  • Masukkan serbuk agar-agar dan kacau sehingga sebati.
  • Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan sejuk sehingga ia pejal.

Video Resipi

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Buka sembang
1
Imbas kod
Hello 👋
Bolehkah kami membantu anda?